Tuesday, June 1, 2010

Kan en indsamling redde Tom Dalby?

I forbindelse med overførslen af Johanne Axelsen til Danmark, så betalte en privat dansker en fem-cifret sum penge som en slags halvvejs bestikkelse af de Cambodjanske myndigheder med de Danske myndigheders viden og stiltiende accept.

På facebook-gruppen Tom Dalby skal reddes! debatterer man derfor om det ville være muligt at bestikke myndighederne i Filippinerne til at frigive Dalby, hvis den påståede gæld blev betalt. En påstået gæld som Dalby desværre ikke fik mulighed for at bestride eksistensen af da retssagen ikke havde hans medvirken. Han var ikke i landet da dommen faldt og kan ikke få en ny retssag nu hvor at han er fængslet.

Det som kan være afgørende er om hvorvidt at landets retssystem fungerer. En normalt retssystem vil ikke acceptere bestikkelse uanset om de så pakker det pænt ind og kalder det en bøde. I tilfælde med Cambodia så var det så heldigt at EU allerede havde lavet en del rapporter der beskrev et nedbrudt og korrumperet retssystem, så Danmark på forhånd vidste at der skulle kolde kontanter på bordet.

Hvad med retssystem på Filippinerne? Nogle Danskere husker den engelske dokumentar: "Real Crime: A murder in the Family".

Udsendelsen handlede tilsyneladende om at en ung fattig Filippinsk dame (pige) mødte en succesfuld engelsk forretningsmand som hun giftede sig og fik børn med. Manden døde og svigermor fra England rejste derud og opklarede hvad der lignede et bestilt mord på manden. Pigen kom i fængsel på livstid og svigermor fik børnebørnene med hjem til England.

En nærmere research af sagen viste en række forhold, som viser at der er rigelig grobund for kurruption i retsssystem.

1) Pigens forsvarsadvokat havde aldrig vundet en sag.
2) Svigermor betalte benzin og andre fornødenheder for politiet
3) Svigermor købte børnebørnene fri af bedsteforældrene for et beløb svarende til det beløb som pigen blev handlet til år tidligere.
4) Den englske forretningsmand drev en online sexforretning med unge piger der optrådte på web. Der var problemer med forretningspartnere og det er en branche hvor at man ikke viger tilbage for mord.
5) Et vigtigt vidne - en taxichauffør gik hen og døde meget belejligt før at han skulle vidne i sagen.

Sagen er et typisk eksempel på at retssystemet kan købes af udenfrakommende kapitalinteresser. Hvem ved hvilke bagtanker der ligger bag dommen imod Tom Dalby?

Der skulle være en god chance for at starte en dialog, hvis der er penge på bordet - vel at mærke hvis de Danske myndigheder for en gangs skyld vil være proaktive. Det er her at det største problem ligger, men håb skal der være plads til selv når de danske myndigheder i sag efter sag har svigtet deres borgere, når der er udenlandske interesser i spil.

Referencer:
Han købte Johanne ud af fængslet, Berlingske Tidende, 26 marts 2010
A Murder In The Family, facebook gruppe oprettet for at promovere svigermors bog.

No comments:

Post a Comment