Thursday, February 11, 2010

Hong Kong - pas på med sproget

En Dansker, som studerer i Hong Kong blev i januar rapporteret arresteret for påstået vold og tyveri forsøg.

Hans skæbne er p.t. ukendt.

Men sagen viser hvor vigtigt det er at vælge et land at studere i som taler et international sprog. Sagen som også er nævnt på hjemmesiden for unge der vil studere i udlandet (Exchange Student Info) viser at nogle sproglige misforståelser kan få de mest tragiske følger.

Det ser ud til at man på læreanstalter derovre foruden Engelsk også har obligatorisk undervisning i lokale dialekter. Erfaringer fra Danmark viser at det får negative følger for produktiviteten i undervisningen, når udlandske studerende deltager. Også for de elever som kan det lokale sprog. Imidlertid viser de Danske erfaringer ikke om disse følger alene kommer af at elever kommer ind udefra til et overlegent Dansk uddannelsessystem eller om det gælder begge veje.

Uden at det er undersøgt til bunds, så er der en risiko for at den danske studerende kan faktisk have skadet lokalsamfundet mere ved blot at studere der end nogle af de handlinger han så uforståelig er blevet beskyldt for.

Det eneste positive er at Hong Kong jvf. internationale undersøgelser har et retssystem der er klasser bedre end de systemer, der findes i mange nabolande - herunder det som gælder det Kina som styrer Hong Kong efter at lejeaftalen løb ud i 1997.

Der krydses fra Dansk side fingre for at de misforståelser, der medførte de ubegribelige sigtelser kan blive afklaret, så han kan vende hjem til Danmark snarest.

No comments:

Post a Comment